Een alom bekende Inbrekerstruc: plakband over sloten

Wijkagenten worden dikwijls door buurtbewoners op de hoogte gesteld van een bij de politie bekende truc waarbij inbrekers controleren of burgers thuis zijn of niet. Het plaatsen van een doorzichtig plakbandje over de deursloten heeft een individu snel gedaan en is – zeker vanaf een afstand – moeilijk te spotten. Om diezelfde reden is het ontzettend lastig om te voorkomen dat er tape wordt geplaatst zónder hulp van het buurtpreventieteam en de wijkagenten.

 

De rol van de politie en haar wijkagenten

Inbrekers voeren een dergelijke truc veelal tegelijkertijd bij meerdere huizen uit. Ze spreiden hun kansen. Maar deze manier van aanpak kunnen jij, ik en de politie heel eenvoudig als ONS voordeel gebruiken. Wanneer jouw buur bij de politie en wijkagent meldt dat zij tape over hun deurslot hebben aangetroffen kunnen zij adequaat reageren. Behalve gericht kunnen patrouilleren en met aanwezigheid de inbrekers af te schrikken, hebben de waarschuwende berichten van een officiele instantie als de politie een enorm groot bereik. En hoe meer mensen weten waar ze op moeten letten en hoe zij moeten reageren indien ze een afgeplakt slot aanvinden, hoe vele malen kleiner de slaagkans van de inbreker wordt.

 

De rol van het buurtpreventieteam

Een buurtpreventieteam voorkomt met haar zichtbare aanwezigheid in de buurt tot 30% van de inbraken. Je kan je voorstellen dat een melding van een afgeplakt slot ook dit team gerichter kan patrouilleren en met simpelweg hun aanwezigheid een inbreker afschrikken. Maar de rol van het buurtpreventieteam is groter dan alleen surveillance. Het delen van een waarschuwend politiebericht of het plaatsen van een eigen heeft misschien niet het enorme bereik als de politie, maar zij bereiken wel veel sneller ALLE buurtbewoners in de wijk waar zij actief zijn.

 

Is het informeren van buren over deze truc dan echt zo belangrijk?

Ja! Als mensen weten dat een plakbandje over een slot betekent dat inbrekers hun huis in de gaten houdt informeren zij veel sneller bij zowel buurtpreventie team als politie dat zij dit hebben aangetroffen. Zo kunnen ook alle andere buren gewaarschuwd worden en een inbraak voorkomen worden. Wanneer dit niet gedeeld wordt en mensen stil blijven, maken we het de inbreker erg eenvoudig en kunnen zij hun plan rustig uitvoeren.

 

SAAR – Signaleer, Alarmeer, App, Reageer

Zie jij dat er doorzichtige tape is aangebracht op een deurslot? Alarmeer direct de politie en plaats een bericht in de Whatsapp groep om jouw buren snel en eenvoudig te waarschuwen. Zie jij iemand plakband aanbrengen bij huizen of net iets te aandachtig de deursloten bekijken? Reageer – mits jij je veilig en zelfverzekerd genoeg voelt.

 

Kun jij eigenlijk wel een goed signalement geven?

Signaleer jij een daadwerkelijke dader? Dan kun je de politie helpen met een goed signalement. Maar dit is velen malen moeilijker dan je denkt. Ben jij oplettend?

 

Bron: https://veiligebuurt.nl/nieuws/een-alombekende-inbrekerstruc-plakband-over-sloten/