Deelname en spelregels

Het is belangrijk te beseffen dat de WhatsAppBuurtPreventie groep geen gezelligheidsgroep is en enkel en alleen is bedoeld voor het melden van verdachte situaties. We hebben daarom spelregels opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. We volgen hierin de opgestelde regels van het landelijk WhatsAppBuurtPreventie project (www.wabp.nl).

 

 1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
 2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd Molenhoek in Limburg. Deelnemers in het ‘Heumense’ deel dienen zich bij ‘WhatsAppBuurtPreventie Heumen‘ aan te melden, dit is het gebied omsloten door de Jan J. Ludenlaan – Rijksweg – Provinciale Grensweg – Oosterkanaaldijk.
 3. WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
 4. Gebruik de WhatsApp-groep volgens de SAAR-methode:
  S = Signaleer;
  A = Alarmeer 112;
  A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen;
  R = Reageer, eventueel samen met andere deelnemers, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat de verdachte persoon in zijn plannen gestoord wordt. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon en vraag of je hem misschien ergens mee kunt helpen.
 5. Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.
 6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
 7. Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
 8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 9. Gebruik deze Whats-App groep alleen waar deze voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
 10. Indien er vragen zijn over de werking doe dat dan niet via de whatsapp groep maar via het contactformulier.

 

saar