Kun jij een goed signalement geven? Test het zelf

Een goed signalement geven is ontzettend moeilijk, tenzij je weet waar je op moet letten. De rijksoverheid, gemeentes, politie en jouw wijkagenten proberen de buurtbewoners te trainen in het geven van een goed signalement. Aan de hand van een aantal eenvoudig te onthouden tips en tricks kun jij de politie vele malen beter helpen.

 

Goed signalement leidt tot aanhouding

Een goed signalement leidt 9 van de 10 keer tot een aanhouding. De politie kan gerichter haar werk doen wanneer zij weten waar zij naar uit moeten kijken.

  • Is het een man of vrouw?
  • Heeft hij of zij een opvallende kleur jas, broek of schoenen?
  • Was de verdachte groot, klein, gemiddeld, slank, tenger, volslank, etc.?
  • Had hij of zij een tas bij zich?
  • Wat is zijn of haar huidskleur?

Dit zijn dé details die het opsporen van de dader(s) eenvoudiger en succesvol maakt.

Jaarlijks vinden er 25.000 geweldsincidenten plaats waarbij het slachtoffer de dader niet kende. Om deze daders ondanks het niet kennen van naam, adres, etc. op te sporen en aan te houden is een (goed) signalement van belang.

 

Test jouw oplettendheid

Het belang van een signalement is duidelijk, maar kun jij een goed signalement geven? Hoe zit het met jouw oplettendheid? Via onderstaande video kun jij testen of jij inderdaad zo oplettend bent als je denkt.

 

Signalementenkaart: hét hulpmiddel voor signalementen

Buurtpreventieteams, het CCV en de politie introduceerden de signalementenkaart al enige tijd terug. Een handige kaart waarbij men stapsgewijs het signalement van de dader(s) kunnen noteren. Simpel, overzichtelijk en niet geheel onbelangrijk.. effectief.

Bekijk hier hoe een dergelijk signalementenkaart er uit ziet – de versie in dit voorbeeld is opgesteld door het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

 

Tip: verspreid deze kaart in jouw buurt

Buurtpreventie initiatiefnemers zijn vaak op zoek naar hoe zij hun buren kunnen helpen in het voorkomen van incidenten, maar ook hoe zij het beste kunnen reageren als iets wel daadwerkelijk gebeurd. Een signalementenkaart is een perfect middel die het buurtpreventieteam eenvoudig kan verspreiden binnen hun buurt.

 

SAAR: Signaleer, Alarmeer, App en Reageer

SAAR is een alarmeringsmethode die door buurtpreventieteams en politie is opgesteld. SAAR is een afkorting van: Signaleeer, Alarmeer, App en Reageer.

Signaleer
Zie je een verdachte situatie/persoon? Maak jouw signalement zo volledig mogelijk, wellicht middels bovengenoemde kaart en tips.

Alarmeer
Bel 112 of 0900 – 8844, het landelijke servicenummer van de politie waar je met niet-spoedeisende vragen of problemen terecht kan.

App
Meld de situatie in een Whatsapp buurtpreventie bericht. Zo activeer je al jouw buren en het buurtpreventieteam die met hun kortere reactietijden vaak nog meer kunnen betekenen dan de politie of een belangrijke rol spelen in het opsporen en localiseren van de verdachte(n).

Reageer
Indien mogelijk spreek je de verdachte aan of laat je middels een andere manier weten dat jij in de buurt bent en de verdachte is gezien door jou. Uiteraard is je eigen veiligheid het allerbelangrijkste en vragen wij en de politie je alleen te reageren wanneer dit mogelijk is en je je hierbij prettig en zelfverzekerd genoeg voor voelt.

 

Bron: https://veiligebuurt.nl/nieuws/goed-signalement-buurtpreventie/